top of page
Vyhledat
  • peszachrana

„VŠEMOCNÝ ČIP“

Aktualizováno: 2. 12. 2020

Čipy psů – fakta a mýty aneb čemu věřit. Stále mezi lidmi koluje spousta nesmyslných názorů!


Bylo zavedeno povinné čipování psů. Ale čip bez registrace je k ničemu a jsou to vyhozené Vaše peníze. Stále se setkávám s názorem „dokud není jednotný registr nemá registrace smysl“. Toto je největší NESMYSL, co jsem kdy slyšela. U nás je sice registrů víc, ale pokud je čip řádně zaregistrován u některého u nich, dá se dohledat majitel. A to je účelem čipování!!! Fungují dva vyhledávače čipů, na webu nebo mobilní aplikace. Stačí do nich jenom zadat číslo čipu a během pár vteřin víme, jestli je čip registrovaný a může se volat majiteli. Registrace čipu Vám taky ušetří nemalé peníze za odchyt, umístění do útulku, veterinární náklady, protože se pes do útulku ani nedostane. Takže nejenom čipujte, ale REGISTRUJTE!!!


Registrace čipů může být zpoplatněna, ale i zadarmo. Záleží, jaký si zvolíte registr a jaký máte typ čipu. Registraci bych doporučila v těchto registrech – NRMZ, Backhome a Pet2me. U Backhome je trochu nevýhoda, že nemají nonstop službu. Takže pokud se Vám pes zaběhne a najdou ho třeba v pátek večer, dá se na registr dovolat až v pondělí, v pracovní době. Jinak všechny tři jsou součástí mezinárodního vyhledávače. Toto využijete zejména pokud se psem cestujete nebo bydlíte poblíž hranic.


A ještě krátce k jednomu mýtu- „očipovaného psa najdete, stačí ho lokalizovat“. Čip psa opravdu nefunguje jako GPS lokátor, jak se spousta lidí mylně domnívá. Jsou to dvě úplně rozdílné věci. Čip psa se aplikuje pod kůží a pomocí čtečky čipů se načte jeho číslo. Toto číslo je unikátní a při registraci je přiřazeno jednomu psu (i když už se pár omylů vyskytlo, ale to je ojedinělé). GPS lokátory jsou většinou umístěny na obojku psa a jsou propojeny, vysílač – přijímač signálu. Majitel psa má tak přehled, kde se jeho pes pohybuje. Vysílače mají určitý dosah, takže pokud se pes dostane z dosahu, majitel stejně neví, kde pes je.


Čipy sice nejsou všemocné, ale dokáží být velice užitečné, pokud jsou zaregistrované a údaje k majiteli jsou aktuální. Takže pokud čip zaregistrujete a např. změníte telefonní číslo, adresu, ... nezapomeňte údaje aktualizovat v registru. Dohledávání psů a jejich majitelů se věnuji delší dobu. Během tohoto roku je velice patrný úbytek nalezených psů v útulcích. Je to viditelné hlavně ve velkých městech, dřív býval příjem i 5 psů do útulku denně, dnes je jich třeba 5 za týden. A to díky tomu, že pokud MP, veterinář apod. načte čip a dohledá majitele, pes do útulku vůbec neputuje, ale jede DOMŮ.

24 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page